Iedere donderdag nieuwe promoties
Jouw boodschappen, altijd en overal
Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
Betere eetgewoonten voor 40 000 kinderen op 5 jaar tijd dankzij Delhaize en GoodPlanet Belgium
Terug
Beter eten

Betere eetgewoonten voor 40 000 kinderen op 5 jaar tijd dankzij Delhaize en GoodPlanet Belgium

Betere eetgewoonten voor 40 000 kinderen op 5 jaar tijd dankzij Delhaize en GoodPlanet Belgium

Kleine handen die ontdekken, aanraken, snijden, schillen. En vooral, smaakpapillen die proeven, genieten! Dit jaar viert het GoodCook-project zijn vijfde verjaardag. Sinds maart 2017 heeft GoodPlanet België, in samenwerking met Delhaize, het GoodCook-programma uitgewerkt om schoolkinderen van 8 tot 12 jaar kennis te laten maken met gezond en duurzaam eten. Vijf jaar later zijn de doelstellingen behaald en hebben meer dan 40 000 kinderen en hun familie ermee kennisgemaakt. 

"Goed eten.” Wat? Hoe? Gezond eten, dat is jong geleerd en oud gedaan. De juiste reflexen, verlangens en smaken worden op zeer jonge leeftijd ontwikkeld... De kinderen van vandaag zijn de consumenten van morgen. Het is aan ons om hen kennis te laten maken met gezond, lokaal en seizoensgebonden voedsel. Daarom deed Delhaize een beroep op de educatieve en ecologische kennis van GoodPlanet om het GoodCook-project te ontwikkelen. GoodCook is een waaier van ludieke en educatieve workshops waarbij elk kind zijn schort aantrekt en komt ruiken, aanraken, proeven en vooral koken... Door te experimenteren ontdekken de kinderen de veelheid en de rijkdom van het fruit en de groenten van onze streken, en worden ze zich bewust van de impact van hun voeding op hun gezondheid en het milieu. GoodCook is een workshop over groenten en fruit die in vijf jaar tijd meer dan 1 800 klassen (van het vierde tot het zesde leerjaar) heeft bezocht. Het enthousiasme van de leerlingen en hun juffen en meesters is alleen maar gegroeid en heeft de voortzetting van dit partnerschap aangemoedigd! 

GoodCook heeft een positieve invloed op de eetgewoonten 

Gedurende deze vijf jaar hebben wij het effect van deze workshops op de kennis en de eetgewoonten van de leerlingen kunnen meten via enquêtes voor en na de workshops. De kennis van de leerlingen over seizoensfruit en -groenten verbetert aanzienlijk (bv: 31% van de leerlingen wist vóór de GoodCook-workshop dat courgette een zomergroente is, tegenover 68% na de workshop*). De leerlingen hebben het belang van meer groenten en fruit te eten ingezien en 67% van hen is bereid dit te doen na de GoodCook-workshop*. Als je bedenkt dat slechts 12% van de bevolking van 6 jaar en ouder** de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit binnenkrijgt... is dat een grote overwinning!   

Kook met je kinderen! 

Wij weten ook dat een deel van de oplossing is om kinderen te betrekken bij het koken. Dit bevordert gezond eetgedrag, met name wat het eten van groenten betreft. De leerlingen krijgen na de GoodCook-workshops een receptenboekje mee naar huis zodat ze de goede gewoonten die ze geleerd hebben, thuis kunnen verderzetten. Meer dan 90% van de leerlingen laat het aan hun ouders zien en meer dan 70% maakt thuis een recept*. Al deze cijfers tonen de doeltreffendheid van het GoodCook-programma aan en motiveren ons om het verder te zetten en te versterken. 

Een stapje verder

De leerkrachten waren zeer tevreden over deze workshop en gaven duidelijk te kennen dat ze dieper wilden ingaan op het thema van duurzame voeding met hun leerlingen. 

Dat is dus  sinds oktober 2021 wat we aanbieden met de nieuwe workshop GoodCook Quest. De leerlingen worden ridders en gaan op zoek naar duurzaam voedsel: ze ontdekken hoe ze de Nutri-Score kunnen gebruiken, hoe ze voedselverspilling kunnen tegengaan, welke verbanden er bestaan tussen plastic verpakkingen en oceaanvervuiling, hoe ze voedseletiketten goed kunnen lezen, ze ontdekken de wondere wereld van plantaardige eiwitten.... Na het voltooien van al deze uitdagingen maken ze gezonde en duurzame snacks en worden ze gekroond tot Ridders van de Gezonde Tafel!   

En om al deze lessen te verankeren en de impact van dit project te vergroten, hebben we een uitdagingenplatform ontwikkeld, dat sinds oktober 2022 beschikbaar is voor leerkrachten. Nadat ze de GoodCook Quest-workshop gevolgd hebben, kunnen de leerkrachten het avontuur verderzetten samen met hun leerlingen door eenvoudige en leuke uitdagingen aan te gaan om samen in actie te komen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon! 

GoodPlanet  

GoodPlanet inspireert en stimuleert alle generaties om duurzaam te leven. Voor een gezonde planeet, voor iedereen, voor vandaag en morgen.  

Via onze projecten, campagnes en evenementen verspreiden we kennis en planten we het zaadje van verandering. Voor GoodPlanet speelt onderwijs een essentiële rol in de overgang naar een duurzamere samenleving. Daarom richten we ons al meer dan 20 jaar op kinderen en jongeren. Zo werd GoodPlanet een bevoorrechte partner van organisaties en bedrijven die actief een sociaal geëngageerde rol spelen. Elk jaar inspireren en motiveren onze 100 medewerkers en tientallen vrijwilligers meer dan 500 000 kinderen, jongeren en volwassenen in heel België. 

De Lion’s footprint van Delhaize  

The Lion’s footprint is een ambitieus actieplan dat Delhaize op alle fronten wil uitvoeren om haar ecologische voetafdruk te verkleinen. Het zet in op drie peilers: vermindering van plastic, vermindering van voedselafval en koolstofneutraliteit. Bezoek www.delhaize.be/thelionsfootprint om de acties en verbintenissen van Delhaize te ontdekken. 


*enquête uitgevoerd tussen 2017 en 2022 bij ongeveer 12 000 leerlingen (ongeveer 30% respons op onze enquêtes) 

*Drieskens S, Charafeddine R, Gisle L. Gezondheidsenquête 2018: Voedingsgewoonten [Internet]. Brussel, België: Sciensano. Verkrijgbaar bij: https://www.sciensano.be/nl/projecten/gezondheidsenquete-0 


Karima Ghozzi
Karima Ghozzi External Communications Manager