Iedere donderdag nieuwe promoties
Jouw boodschappen, altijd en overal
Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
Delhaize en Electra openen eerste snellaadstation in Vlaanderen 
Terug

Delhaize en Electra openen eerste snellaadstation in Vlaanderen 

Potentieel van 1.200 snellaadpunten op Delhaizeparkings in heel België tegen 2025  

Vrij toegankelijk laadpunt in ieders buurt tegen een voordelig tarief 

Kasterlee, 24 oktober 2023. Vandaag werd het eerste snellaadstation, als resultaat van de samenwerking tussen snellaadspecialist Electra en supermarktketen Delhaize, officieel ingehuldigd op de parking van Delhaize Kasterlee. Er zullen de komende maanden tot 1.200 snellaadpunten geïnstalleerd worden. Met de installatie van zo’n groot aantal snellaadpunten die 24/7 beschikbaar zijn, bieden Delhaize en Electra de klanten een extra service en helpt het ook buurtbewoners en voorbijgangers aan een laadpunt in hun buurt. Daarnaast maken Delhaize en Electra de stap naar elektrisch rijden veel gemakkelijker en werken ze actief mee aan de transitie naar deze vorm van duurzame mobiliteit. Op termijn komt er ook een digitale integratie met het  SuperPlusgetrouwheidsprogramma van Delhaize om klanten nog meer voordelen te bieden. Voor de installatie van de laadpalen werkt de retailer samen met de Europese snellaadspecialist Electra, dat meer dan 100 miljoen euro investeert in dit project. Bedoeling is dat tegen eind 2025 alle potentiële laadpunten operationeel zijn. Tegen het einde van dit jaar zullen er laadstations beschikbaar zijn op de parkings van een twintigtal Delhaizewinkels. 

In aanwezigheid van burgemeester Ward Kennes werd vandaag het allereerste snellaadpunt in Vlaanderen ingehuldigd, op de parking van Delhaize in Kasterlee. Daarmee breiden Delhaize en Electra het snellaadnetwerk in België op korte tijd gevoelig uit. “We willen als retailer actief meewerken aan de transitie naar een duurzame mobiliteit door automobilisten de kans te geven hun wagen op hun rijtraject of bijvoorbeeld tijdens de wekelijkse boodschappen op te laden”, zegt Illya Van Den Borre, Senior Vice- President Human Resources, Corporate Affairs & Sustainability bij Delhaize. “Vandaag is de start van een samenwerking die ons in staat stelt om de komende maanden en jaren honderden snellaadstations te installeren. Vandaag zijn er al meer dan 200.000 elektrische wagens in België en tegen 2030 zullen dat er 2 miljoen zijn. De beschikbaarheid van performante snellaadinfrastructuur is dus noodzakelijk en is waar Electra voor zorgt: een snellaadstation in ieders buurt”, zegt Louis-Charles Mosseray, General Manager van Electra. 

Mee met het leven van klanten, buurtbewoners en voorbijgangers 

Haar klanten het leven zo gemakkelijk mogelijk maken door hen een uitstekende service aan te bieden is één van de prioriteiten van Delhaize. Met een potentieel van 1.200 snellaadpunten op de parkings van Delhaizewinkels zorgt de retailer voor een extra dienstverlening naar haar klanten die nu al elektrisch rijden, maar ook maar ook aan bestuurders van een elektrisch voertuig die nog geen klant zijn bij Delhaize. “Naast onze absolute ambitie om actief mee te werken aan de transitie naar een duurzame mobiliteit, hopen we inderdaad ook nieuwe klanten aan te trekken. Voorbijgangers bijvoorbeeld, die hun wagen willen opladen en van die gelegenheid gebruik maken om snel boodschappen te doen”, vertelt Illya Van Den Borre. Dat is perfect mogelijk want een winkelbezoek duurt gemiddeld zo’n 35 à 40 minuten en dat is de tijd waarmee een gemiddeld elektrisch voertuig volledig opgeladen kan worden aan een laadpunt van Electra.

Ook voor buurtbewoners die bijvoorbeeld niet over een eigen oplaadpunt beschikken zijn de snellaadpunten op Delhaizeparkings 24/7 vrij toegankelijk, en dat vindt de burgemeester van Kasterlee, Ward Kennes, een belangrijk voordeel: “We zien het aantal mensen in onze gemeente die met een elektrische wagen rijdenjaar na jaar toenemen. Er waren al 10 laadpunten verspreid over heel Kasterlee en daar komen er vandaag nog eens 6 snellaadpunten bij. Ik ben Delhaize en Electra dan ook zeer dankbaar dat zij mee investeren in de transitie naar een duurzamere mobiliteit”.

Ook Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters, is tevreden met de installatie van de grote hoeveelheid snellaadpunten: "De doelstelling opgenomen binnen ‘Clean Power for Transport’ is duidelijk: tegen 2025 moet de teller in Vlaanderen op 35.000 laadpunten staan en hebben we elke 25 km (ultra)snellaadinfrastructuur langs de snelwegen en grote verkeersassen. Mede door projecten zoals dit van Electra en Delhaize, die de komende maanden zo’n 1.200 publiek toegankelijke laadpunten zullen installeren, staat de teller vandaag al op 30.400 semi-publieke en publieke laadpunten en staan we heel dichtbij om die doelstelling te behalen in Vlaanderen".

Een laadpunt kan op voorhand vanop afstand gereserveerd worden via de Electra-app, zodat klanten zeker zijn van hun laadbeurt en betalen kan met bankkaart, oplaadpas of via de Electra-applicatie. 

Link met Superplus en promo’s in de winkel 

Het is de ambitie van Delhaize en Electra om een sterke en tastbare link te maken tussen de snellaadpunten op de parkings en de winkels zelf. Zo zullen de wekelijkse promo’s verschijnen in de app van Electra en denkt Delhaize eraan om klanten bij elke laadbeurt korting te laten verdienen. Hoe meer je je wagen oplaadt bij een snellaadpunt, hoe meer kortingen je dus bij elkaar kan sparen. Hiermee zorgt Delhaize voor nog meer voordelen voor zowel potentiële als bestaande klanten. Een implementatie hiervan is voor later voorzien. 

Gebruiksgemak en voordelig tarief 

“Door samen te werken met Electra kunnen onze klanten en voorbijgangers genieten van één van de meest performante oplaadpunten op de markt”, zegt Illya Van Den Borre. “Mensen die hun elektrisch voertuig opladen bij Delhaize, doen dat daarenboven ook aan het goedkoopst mogelijke tarief, dat 20% lager ligt dan het gemiddelde: bij Dehaize laad je al voor €0.65 per kilowattuur.  

“De liefde die Delhaize heeft voor goed en gezond eten, heeft Electra voor mobiliteit. We zijn erin geslaagd een partner te vinden waarbij – net zoals bij ons – de klant centraal staat en dat resulteert in een gebruiksgemak waar andere leveranciers moeilijk aan kunnen tippen”, aldus Illya Van den Borre. “Wij zijn op onze beurt ook erg blij met de samenwerking met Delhaize”, zegt Louis-Charles Mosseray, General Manager. “We helpen duizenden Belgische bestuurders aan een laadstation in hun buurt die hiermee veel tijd kunnen besparen en zijn vastbesloten het opladen zo gemakkelijk mogelijk te maken”. 

Transitie naar duurzame mobiliteit 

Het is een zeer bewuste keuze van de retailer om specifiek snellaadpunten te installeren voor elektrische wagens en deze nog dichter bij de mensen te brengen. Zo wil ze de maatschappij helpen bij de belangrijke transitie waar ze voorstaat, namelijk die naar een duurzame mobiliteit. “De ambitie van Delhaize op vlak van duurzaamheid en vermindering van CO2 uitstoot is groot”, vertelt Illya Van Den Borre. “Het gaat ‘m echter niet alleen om wat we zelf doen: we geloven dat we als retailer een belangrijke rol kunnen spelen en mensen echt kunnen stimuleren om beter te eten, beter te leven en nu ook zich duurzamer te verplaatsen”.  

------------------------------------------------------

 NIET VOOR PUBLICATIE

Over Electra   

Electra financiert, installeert en exploiteert snellaadstations met als doel definitief de barrières voor de adoptie van elektrische voertuigen definitief weg te nemen door middel van een uitgebreid, snel en efficiënt laadnetwerk. Het bedrijf geniet het vertrouwen van grote groepen zoals AccorInvest, LSGI, Altarea Commerce, Indigo, Louvre Hotels Group, Primonial REIM France, de Chopard-groep en Jardiland. Electra investeert aanzienlijk in innovatie en onderzoek om een unieke gebruikerservaring te bieden: rijke, intuïtieve en aanpasbare mobiele interfaces. Dit alles binnen het kader van een dicht netwerk in Europa, met meer dan 8.000 laadpunten tegen 2030. 

Perscontact Electra 

Viktor Van Eeckhoudt - viktor@go-electra.com - +32 476 76 80 43 

Perscontact Delhaize

Karima Ghozzi - kghozzi@delhaize.be - +32485 12 77 79

Story image