Iedere donderdag nieuwe promoties
Jouw boodschappen, altijd en overal
Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
Delhaize geeft voorkeur aan Belgische zeevissers
Terug
Betere toekomst

Delhaize geeft voorkeur aan Belgische zeevissers

100% van Delhaize’s totale verse visassortiment nu CO2-neutraal

Brussel - Delhaize engageert zich om zoveel als mogelijk verse vis aan te bieden die gevangen wordt door Belgische vissers. Zo wil Delhaize verder de lokale Belgische visserij ondersteunen en de kwaliteitsproducten van de Noordzee extra in de verf zetten. Tegelijkertijd draagt de beslissing bij aan het verder reduceren van de CO2-uitstoot door de nabijheid van de Belgische havens en het vermijden van extra transport. Het aanbod en volume aan vis dat Delhaize aanbiedt kan helaas niet alleen door de Belgische vissers worden aangeleverd. Voor de rest van het verse visassortiment, engageert Delhaize zich dat ook dit assortiment vanaf nu CO2 neutraal is.

Delhaize trekt resoluut de duurzaamheidskaart en dat geldt nu ook voor haar visassortiment. Sinds jaren is het volledige assortiment verse vis al duurzaam gevangen door gebruik te maken van duurzame vistechnieken met zo weinig mogelijk bijvangst en met minimale impact op het zeefauna en flora. Overbeviste vissoorten werden dan ook uit het assortiment geweerd.

Nu gaat Delhaize een stap verder en kiest ze ervoor om zoveel als mogelijk samen te werken met lokale Belgische zeevissers én zorgt ze ervoor dat het volledige assortiment vanaf nu CO2-neutraal is.

Delhaize kiest voor Belgische zeevissers

De Belgische zeevisserij staat synoniem voor lokale en kwaliteitsvolle producten. Al jaren doet Delhaize beroep op de expertise van deze vissers om het beste van onze Noordzee aan te bieden. Delhaize gaat hier nu nog een stap verder in en engageert zich om in het aankopen van vis de voorkeur te geven aan de producten van de Belgische zeevissers en in eerste instantie diegene die de Visserij Verduurzaamt-erkenning bezitten. Voor tong, pladijs en rog, de drie populairste vissoorten, zal Delhaize bij het aankopen zo veel mogelijk kiezen voor Belgische origine. Dat komt neer op zo’n 10% van het totale volume van vis dat Delhaize jaarlijks verkoopt. Dit engagement was enkel mogelijk dankzij de constructieve samenwerking die leidde tot het ondertekenen van een samenwerkingscharter tussen de Belgische Rederscentrale, de Vlaamse Visveiling en de verschillende leveranciers.

Het blijft niet alleen bij een bewuste keuze voor de Belgische visserij. Delhaize lanceert ook een tiental nieuwe bereide visproducten zoals vissalades, soepen en bereide maaltijden die gemaakt worden van de zogenaamde “bijvangst”. Dit zijn vissoorten die naast tong, pladijs en rog ook in de visnetten terecht komen, met meestal een lagere marktwaarde. Hierdoor wordt de vangst optimaal gebruikt, is er minder voedselverspilling én wordt de expertise van de Belgische visserij extra in de verf gezet.

Delhaize kiest meer dan ooit voor de 65 bestaande Belgische vissersboten en ondersteunt zo mee een duurzame toekomst voor deze sector. Tegelijk levert deze keuze ook een besparing van 250 ton CO2 op aangezien een extra transport vanuit buitenlandse havens vermeden wordt.

100% CO2-neutraal visassortiment ​

De keuze voor Belgische zeevissers is ook een ecologische keuze. Hoe minder CO2-uitstoot hoe beter voor het milieu. Maar zowel de volumes beschikbaar via de Belgische zeevissers als de vissen die in de Noordzee leven zijn te beperkt voor het visassortiment. Zowel voor zalm, kabeljauw als andere populaire vissoorten moeten we beroep doen op internationale viswateren. Maar ook daar neemt Delhaize zijn verantwoordelijkheid op vlak van de planeet. Vanaf nu zal het volledige assortiment vis bij Delhaize 100% CO2-neutraal zijn. Dat komt neer op bijna 25.000 ton CO2 dat via reducerende en compenserende maatregelen vermeden wordt. Het reduceren komt vooral door te kiezen voor Belgische vis (250 ton CO2 minder per jaar) maar ook door een duurzame vistechniek van lijnvangst voor kabeljauw en schelvis zorgt ervoor dat er bijna 500 ton C02 per jaar wordt bespaard. Het transport uit het buitenland wordt gecompenseerd door het ondersteunen van een internationaal project in Nigeria waarbij er zogenaamde Gyapa-cookstoves worden aangekocht voor de lokale bevolking. Deze kleine keramische kookvuurtjes zorgen ervoor dat er minder houtskool en dus minder hout nodig is om te koken. Resultaat: 50% minder verbruik van houtskool, 50% minder ontbossing en dus 50% minder CO₂-uitstoot.

Lion’s Footprint: minder plastic, minder CO₂, minder voedselverspilling

Dit project is geen “one shot” maar maakt deel uit van een breder programma. In 2019 lanceerde Delhaize “The Lion’s Footprint”, een ambitieus duurzaamheidsplan waarmee het bedrijf zich 100% inzet voor het milieu en zo haar ecologische voetafdruk wil verkleinen. Dat plan bestaat uit 3 grote delen: een ambitieuze doelstelling om plasticneutraliteit te bereiken, (voedsel)verspilling tegen te gaan en CO₂-neutraal te zijn tegen eind 2021.

Roel Dekelver
Roel Dekelver Director Communications & Stakeholder Management
Karima Ghozzi
Karima Ghozzi External Communications Manager