Iedere donderdag nieuwe promoties
Jouw boodschappen, altijd en overal
Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
Delhaize schenkt 2 generatoren aan het Oekraïense Rode Kruis om stroom voor cruciale water- en warmtevoorzieningen te verzekeren
Terug
Beter leven

Delhaize schenkt 2 generatoren aan het Oekraïense Rode Kruis om stroom voor cruciale water- en warmtevoorzieningen te verzekeren

95.000 Oekraïners blijven zeker van toegang tot proper water en verwarming

Molenbeek, 15 december 2022. Vandaag werden 2 ongebruikte noodgeneratoren ontmanteld in de voormalige hoofdzetel van Delhaize in Molenbeek en vertrekken ze via Rode Kruis-Vlaanderen voor een tweede leven naar Oekraïne. Daar worden ze door het Oekraïense Rode Kruis ingezet om een watervoorzieningsbedrijf en een warmtenet van stroom te voorzien, zodat zo’n 95.000 mensen toegang tot proper water en verwarming blijven krijgen. De nood aan stroom is namelijk hoog op verschillende vlakken, want door defecte elektriciteitscentrales wordt de winter levensbedreigend voor miljoenen inwoners van het land. Voor de ontmanteling en het transport van de generatoren naar Oekraïne, doet Delhaize beroep op 2 trouwe partners: De Mulder NV en Electrowerken De Proft.  

Door defecte elektriciteitscentrales in Oekraïne zitten op veel momenten miljoenen mensen zonder stroom. De temperaturen kunnen er de komende maanden tot 20 graden onder nul dalen en volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zal de koude van deze winter voor heel veel Oekraïners levensbedreigend zijn. Er is dus dringend nood aan mobiele energiebronnen zoals generatoren die stroom kunnen opwekken zodat de verwarming weer aan kan, de verlichting werkt en er opnieuw overal zuiver water is.  

Proper water en verwarming voor 95.000 mensen 

De twee oude generatoren die het voormalige datacenter van Delhaize in geval van nood moesten voozien van stroom, hebben elk een capaciteit van 350.000 watt. Samen is dat het equivalent van stroom voor 200 gezinnen. Door het Oekraïnse Rode Kruis zullen de generatoren ingezet worden om een watervoorzieningsbedrijf en een warmtenet van stroom te voorzien. Hiermee zijn 95.000 Oekraïeners zeker van toegang tot proper water en verwarming. 

Nieuw leven voor oude generatoren 

Op 1 januari 2023 wordt het gebouw waarin de voormalige hoofdzetel van Delhaize gevestigd was definitief overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Twee generatoren die gebruikt werden om het datacenter in het gebouw te voorzien van stroom in geval van nood, worden niet langer gebruikt maar kregen tot nu toe ook nog geen nieuwe bestemming. “Met de verhuis van de generatoren naar Oekraïne komt daar verandering in”, vertelt Xavier Piesvaux, CEO van Delhaize. “We verhuisden ons hele IT-datasysteem naar een cloudomgeving waardoor we de generatoren – die nog perfect werken – zelf niet langer kunnen gebruiken. Wetende dat er zoveel mensen zonder stroom zitten en in zo’n barre omstandigheden de winter moeten doorkomen, maakte het voor ons niet moeilijk om te beslissen wat er met de toestellen moest gebeuren”.  

Warme samenwerking 

Om de generatoren tot in Oekraïne te krijgen kan Delhaize rekenen op de steun van een aantal belangrijke partners. In de eerste plaats is er het Belgische Rode Kruis, waar de retailer een structureel partnership mee heeft. Door het internationale netwerk waar het Rode Kruis deel van uitmaakt, komen de toestellen terecht op de plaats waar ze het meest nodig zijn. “Het aanhoudende conflict in Oekraïne heeft grote gevolgen voor de mensen ter plaatse. Vooral de beschadigde energie-infrastructuur zorgt voor een kritieke nood aan mobiele energiebronnen zoals generatoren. Precies daarom zijn onze Oekraïense collega’s zeer dankbaar voor deze twee toestellen.”, zegt Sofie De Jaeger, Manager Internationale Samenwerking van Rode Kruis-Vlaanderen. “Eén generator wordt in Cherson ingezet om de stroomtoevoer voor een watervoorzieningsbedrijf te verzekeren, zodat een 80.000-tal mensen proper water kunnen blijven krijgen. De andere gaat naar Izium, om energie op te wekken voor een lokaal warmtenet, waarmee zo’n 15.000 mensen zich kunnen verwarmen.” 

Daarnaast is er de firma De Mulder NV die instaat voor de ontmanteling van de generatoren en ze zorgvuldig ontkoppelt zodat ze probleemloos op het net in Oekraïne aangesloten kunnen worden. Een andere trouwe partner van Delhaize is Electrowerken De Proft, die aangeboden heeft om tussen te komen in de financiering van de transportkosten. “Het is een kleine geste maar een groot gebaar van Delhaize om de generatoren een nieuwe, zinvolle bestemming te geven. Ik was dan ook onmiddellijk bereid om dit warme initiatief te ondersteunen!” vertelt Alain De Mulder van De Mulder NV.