Iedere donderdag nieuwe promoties
Jouw boodschappen, altijd en overal
Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
Tot 300% groei in basisproducten om zelf te koken
Terug
Beter eten

Tot 300% groei in basisproducten om zelf te koken

Een toename van 40% in shampoos en haarkleuringen, ook de coronabaard is een feit Op het programma tijdens de lockdown: lenteschoonmaak, met een verviervoudiging van de verkoop van bleekmiddel

Brussel – De coronacrisis heeft het consumentengedag van de Belg drastisch veranderd. Delhaize maakt na een maand lockdown de balans op. Conclusie: mensen beginnen steeds meer thuis te koken, zich te verzorgen en te poetsen. Delhaize illustreert deze stijgingen in enkele cijfers.

Story image

Hamstergedrag

Delhaize zag begin maart de eerste effecten van het coronavirus in zijn winkels. Deze eerste fase leidde tot een periode van intens hamsteren van niet-bederfbare basisproducten, met een grote piek tussen 12 en 18 maart. Met momenten zag Delhaize de verkoop van het gehele assortiment stijgen met gemiddeld meer dan 200%.

Zelf gezonde maaltijden bereiden

Zodra deze hamsterfase afnam, stelde Delhaize een belangrijke verandering in het aankoopgedrag van de consumenten vast. De klanten kochten (en kopen ook nu nog) meer producten om zelf te koken dan kant-en-klare producten en impulsaankopen. Delhaize stelde bijvoorbeeld een duidelijke stijging van de verkoop van suiker, dessertbereidingen en zuivelproducten vast. De meest opvallende stijging was echter de verkoop van bladerdeeg, melk en verse gist, die stegen met respectievelijk 100%, 145% en 206%. Voor bloem zagen we zelfs een verdrievoudiging die zich vertaalde in een verkoop van wel 1 miljoen pakjes bloem per week (1000 ton). Eieren en room behoren ook tot de meest gekochte producten, met een stijging van respectievelijk 40% en 71%.

Welzijn komt op de eerste plaats

De meer recente vaststelling is dat de Belgen hun welzijn op de eerste plaats zetten. Daar ontmoeten twee trends elkaar: de volumes van welzijnsproducten stijgen, terwijl de volumes die verband houden met het uiterlijk stabiel zijn of afnemen. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat lichaams-, haar- en huidverzorgingsproducten aanzienlijke vooruitgang boeken. De volumes van shampoo, haarkleuringen en huidverzorgingsproducten nemen met 40% toe. Deze veranderingen worden met name verklaard door de sluiting van kapperszaken, schoonheidsinstituten en gespecialiseerde winkels.

Delhaize stelt ook een andere trend vast in de context van deze lockdown zoals de afname of de stabiliteit van bepaalde producten: bv. van -5 tot -10% voor scheerproducten, stabiliteit voor make-up-producten. De Belgen thuis zorgen duidelijk goed voor zichzelf, maar besteden veel minder tijd aan hun uiterlijk. Logisch want de meeste mensen hoeven niet of minder naar buiten te komen en blijven zoals gevraagd in hun kot.

Lenteschoonmaak op het programma

We zorgen voor onszelf, maar ook voor ons interieur. De lenteschoonmaak staat in deze tijd van het jaar nog meer op de agenda dan in andere jaren. Omdat je zoveel tijd thuis spendeert, moet je je daar goed voelen. En in veel gezinnen is er al enkele weken geen huishoudhulp. De Belg gaat nu zelf aan de slag. Delhaize ziet een verviervoudiging van het volume van bleekmiddel en een verachtvoudiging van het volume van Dettol-producten.

Delhaize Le Lion / De Leeuw

In januari 2020 telt het netwerk van Delhaize Le Lion/De Leeuw maar liefst 800 winkels. Met de verschillende winkelformules (supermarkten Delhaize, AD Delhaize, Proxy Delhaize, Shop& Go en Fresh Atelier) in België en Luxemburg kan er een unieke winkelervaring en een hoogstaande dienstverlening worden aangeboden. Klanten kunnen ook online winkelen via www.delhaize.be, en hun producten afhalen bij de ophaalpunten of thuis laten bezorgen. Delhaize biedt een uitgebreid assortiment van meer dan 20.000 kwaliteitsproducten aan. Dankzij zijn 8 huismerken (365, Delhaize, Taste of Inspirations, Delhaize Bio, Delhaize Extra, Delhaize Eco, Delhaize No Gluten & Delhaize Veggie) kan Delhaize aan alle noden van de klanten voldoen. Delhaize, dat in 2019 een omzet behaalde van meer dan 5 miljard euro en een marktaandeel van 24,1%* had in België, telt meer dan 32.000 medewerkers. Delhaize Le Lion / De Leeuw maakt deel uit van Ahold Delhaize, een internationale distributiegroep die actief is in 11 landen met ongeveer 372.000 werknemers. Het netwerk van Ahold Delhaize telt bijna 6 700 winkels, waar wekelijks bijna 50 miljoen klanten hun boodschappen doen. *Bron AC Nielsen

Als eerste de laatste info, dagelijks nieuwe ideeën, recepten en video’s? Ga naar www.delhaize.be of volg Delhaize op Facebook, YouTube, Pinterest of Instagram.

Contact

Roel Dekelver
Roel Dekelver Director Communications & Stakeholder Management