Iedere donderdag nieuwe promoties
Jouw boodschappen, altijd en overal
Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
Primeur: Delhaize lanceert allereerste producten op basis van Belgische kikkererwten  
Terug
Beter eten

Primeur: Delhaize lanceert allereerste producten op basis van Belgische kikkererwten  

Een unieke samenwerking met Ilvo, de Arteveldehogeschool Gent en Belgische producenten in het kader van het Green Deal Eiwitshift-project van de Vlaamse overheid.   

Zellik, 31 augustus – Vanaf vandaag vind je bij Delhaize twee unieke producten terug: Hummus en falafel gemaakt van kikkererwten die in België geteeld werden. Daarmee is het de allereerste keer dat er producten op basis van Belgische kikkererwten in een Belgische supermarkt beschikbaar zijn.  Delhaize draagt lokale producten en het promoten van haar Belgische producenten hoog in het vaandel en is dus erg blij vandaag twee exclusieve producten te kunnen lanceren. De voorbije jaren heeft Delhaize zich sterk gefocust op het uitbreiden van haar plant-based assortiment en wil het dit assortiment verdubbelen tegen 2025. De twee unieke producten kwamen tot stand dankzij een succesvolle samenwerking tussen Arteveldehogeschool Gent en haar KIKET-project, het Vlaams Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek en een aantal Belgische producenten. Dit nieuwe initiatief maakt ook deel uit van het Green Deal Eiwitshift-project van de Vlaamse overheid.  

Het resultaat van een effectieve samenwerking  

De uitbreiding van het plant-based assortiment van Delhaize met twee nieuwe producten is het resultaat van een samenwerking met de Arteveldehogeschool Gent, die in april 2022 het "KIKET-project" lanceerde. KIKET staat voor ‘lokale teelt van kikkererwten ontketenen’ en is een project gefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij.  

"Samen met een aantal KIKET-partners onderzoeken we hoe we de lokale kikkererwtenketen verder kunnen optimaliseren. We willen de ideale schaal en toepassingsmogelijkheden bepalen om de productie en verwerking van lokaal geteelde kikkererwten economisch haalbaar te maken. Kikkererwten zijn van oorsprong mediterrane peulvruchten, maar door in te zetten op de lokale teelt ervan vermijden we veel voedselkilometers. In vergelijking met dierlijke voeding reduceren we bovendien het kunstmest- en watergebruik. We onderzoeken dus hoe we de kikkererwtenteelt in Vlaanderen kunnen optimaliseren, de bereidheid van de keten om over te schakelen op lokale kikkererwten en we bekijken hoe dit op een rendabele manier kan voor elke schakel in de keten”, aldus Elena Lievens, projectcoördinator KIKET   

Delhaize is erg blij dat het dit initiatief mag ondersteunen, dat 100% in lijn ligt met haar DNA en met het streven naar een zo groot mogelijk assortiment aan lokale en duurzame producten. “We hebben op dit moment al een erg groot assortiment van meer dan 400 verschillende plant-based productreferenties en het is onze ambitie om dit aanbod tegen 2025 minstens te verdubbelen. Op die manier willen we plant-based producten bekend maken bij het grote publiek en willen we hen enthousiast maken voor deze duurzame producten”, zegt Christine Decat Category Manager bij Delhaize. “Daarnaast is de focus op lokaal een belangrijke strategische doelstelling. Samenwerkingen als deze liggen volledig in lijn met onze ambities om zoveel mogelijk lokaal geproduceerde producten te verkopen. ”.  

“Beter eten zit in het hart van beter leven" is altijd een kernwaarde geweest voor Delhaize en daarom zet Delhaize stevig zijn schouders onder de Green Deal rond de eiwitshift. De Vlaamse Overheid wil dat consumenten tegen 2030 60% van hun eiwitten uit plantaardige producten haalt. Daar wil Delhaize graag aan meewerken en zet daarom plant-based producten hoog op haar prioriteitenlijst. 

Limited edition, vanaf vandaag verkrijgbaar 

Vanaf vandaag zullen klanten de twee nieuwe producten – die bovendien limited edition zijn – kunnen vinden in de rekken van Delhaize. Deze allereerste producten gemaakt van kikkererwten geteeld in België zullen beschikbaar zijn in beperkte hoeveelheden: er zijn 2.000 potjes Hummus (verkrijgbaar in de Delhaizes van Molière, Heverlee en Gent Watersport) en 3.000 bakjes Falafel (verkrijgbaar in alle Delhaizewinkels).

  

  • Delhaize Bio Falafel Plantaardig 210g - 3.29€

  Beschikbaar in alle Delhaize winkels  

 

  • Hummus 175g (aperitiefhoekje) - 2.49€ 

 Beschikbaar in Delhaize supermarkten:   

  • Molière  
  • Heverlee  
  • Watersport