Iedere donderdag nieuwe promoties
Jouw boodschappen, altijd en overal
Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
Delhaize schaft de plastic verpakking af voor zijn Belgische aardbeien 
Terug

Delhaize schaft de plastic verpakking af voor zijn Belgische aardbeien 

Kobbegem, 24 juli 2025 – Delhaize stelt haar Belgische aardbeien voor in een nieuw kartonnen verpakkingsformaat. Gekweekt op Belgische bodem en van de hoogste kwaliteit, helpt deze verandering om jaarlijks 17.000 kilo plastic te besparen. Gekweekt in België, met zorg en expertise. 

De aardbeien worden exclusief voor Delhaize geteeld door een Belgische partner met jarenlange ervaring in aardbeienproductie. Het volledige productieproces – van de bewaring van jonge plantjes in koelcellen tot de handmatige oogst van rijpe vruchten – vindt plaats in België, onder optimale omstandigheden. 

Een belangrijk kwaliteitsvoordeel: de aardbeien worden na het plukken meteen in de kartonnen doosjes gelegd. Hierdoor ondergaan ze zo weinig mogelijk manipulaties, wat bijdraagt aan het behouden van de kwaliteit, zelfs in een kartonnen verpakking. 

Nieuwe verpakking bespaart tonnen plastic 

De overstap naar karton zorgt voor een aanzienlijke vermindering van plasticgebruik. Voor 2025 verwacht Delhaize al 17.000 kg plastic uit te sparen door het gebruik van kartonnen bakjes. Op termijn, wanneer meer telers overschakelen naar dit type verpakking, kan de besparing oplopen tot 52.000 kg plastic per jaar

Dankzij de QR-code op de verpakking krijgen klanten toegang tot een informatieve webpagina op delhaize.be, waar ze alles kunnen lezen over de oorsprong van de aardbeien, de duurzame teeltmethode en het verhaal van de lokale teler. Daarnaast vinden ze er ook lekkere recepten met aardbeien

Met zorg en vakmanschap geteeld in België 

De aardbeien worden exclusief voor Delhaize geteeld door aardbeienkwekerij Royakkers, een ervaren Belgische partner. Het volledige productieproces – van het bewaren van de jonge plantjes in koelcellen tot het met de hand oogsten van de rijpe vruchten – gebeurt in België, onder optimale omstandigheden. 

Een belangrijk kwaliteitsvoordeel: de aardbeien worden meteen na de pluk rechtstreeks in kartonnen schaaltjes gelegd. Zo worden ze zo min mogelijk aangeraakt, wat een optimale kwaliteit garandeert – zelfs in een verpakking van karton. 

Een groeiende aardbeienmarkt 

De aardbeienmarkt kent al enkele jaren een jaarlijkse groei van ongeveer 10%. De vraag neemt elk jaar toe, en steeds meer klanten willen het seizoen verlengen – zowel vroeger in de lente als later in de herfst. Delhaize past zijn planning hier maximaal op aan om aan deze groeiende vraag te voldoen.  

Aardbeienmarkt blijft groeien 

De aardbeienmarkt kent de voorbije jaren een voortdurende groei van ongeveer 10% per jaar. De vraag naar aardbeien stijgt jaar op jaar, en steeds meer klanten willen het seizoen vroeger starten en later eindigen. Delhaize speelt hierop in door de productieplanning hier maximaal op af te stemmen om de klantentevredenheid te verhogen. 

Dankzij een goed voorjaar en het aanhoudende zomerweer verloopt de vruchtzetting uitstekend en is de productie op peil. Aardbeien blijven wel een weergevoelig product, waardoor de prijs sterk kan schommelen. Door samen te werken met vaste telers, kan Delhaize niet alleen een stabielere prijs aan klanten aanbieden, maar ook garanderen dat de telers een correcte vergoeding krijgen voor hun werk. 

Delhaize, koploper in gezondheid en duurzaamheid 

Uit de meest recente Business Impact Assessment (BIA) van Sciensano blijkt opnieuw dat Delhaize een voortrekkersrol speelt op het vlak van gezondheid en duurzaamheid. Erkenning bekroont zowel de verantwoorde initiatieven van de keten als het brede aanbod aan gezonde producten. 

Deze dubbele bevestiging onderstreept de sterke strategie van Delhaize: consumenten helpen om bewuste keuzes te maken die goed zijn voor henzelf én voor de planeet. Of het nu gaat om het promoten van gezonde voeding, de strijd tegen klimaatverandering of het terugdringen van voedselverspilling – Delhaize blijft innoveren en stelt zich ambitieuze doelen voor een toekomst waarin gezondheid en duurzaamheid centraal staan. 

Met zijn deelname aan het Science Based Targets initiative (SBTi) engageert Delhaize zich om tegen 2030 zijn ecologische voetafdruk in de volledige keten met 45% te verkleinen ten opzichte van 2018. 


Sarah De Meester
Sarah De Meester External Communications Manager
Karima Ghozzi
Karima Ghozzi External Communications Manager | Porte-parole, Delhaize