Iedere donderdag nieuwe promoties
Jouw boodschappen, altijd en overal
Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
Delhaize zorgt voor groenere Kerst: leveringen aan huis voor het eerst elektrisch in Brussel  
Terug

Delhaize zorgt voor groenere Kerst: leveringen aan huis voor het eerst elektrisch in Brussel  

Thuisleveringen groener en efficiënter dan ooit, met op maat gemaakt Belgisch voertuig 

Brussel, 7 december 2023. Vanaf vandaag wordt een deel van de online bestellingen van Delhaizeklanten in Brussel voor het eerst geleverd met een op maat gemaakt 100% elektrisch bestelwagentje. Met dit pilootproject werkt Delhaize actief mee aan het verminderen van haar CO2 uitstoot en bereidt het zich voor op de ban van fossiele wagens uit Brussel tegen 2035. Het voertuig waarmee de leveringen zullen gebeuren is van Belgische makelij én zodanig ontworpen dat boodschappen tot wel 25 % sneller geleverd worden. De komende periode zullen ongeveer 150 Delhaizeklanten per week hun boodschappen op deze duurzame manier ontvangen.   

Het elektrische bestelwagentje dat Delhaize de komende weken zal inzetten voor thuisleveringen in Brussel is 1,40m breed, heeft een actieradius van 60 à 70 km en kan 30 kratten met voedingsproducten tegelijk vervoeren. Het voertuig is op maat gemaakt voor Delhaize en uitermate geschikt voor leveringen in drukke binnensteden. Om de leveringen zo vlot mogelijk te laten verlopen werd het voertuig uitgerust met een rolluik aan de zijkant langs waar de producten uit de wagen gehaald kunnen worden. Zo zullen leveringen tot wel 25% sneller gebeuren dan wanneer de chauffeur producten via de achterbak uit de wagen moet halen. Voor het ontwerp van het elektrische bestelwagentje ging Delhaize op zoek naar een geschikte, Belgische partner en vond die bij Addax Motors uit Deerlijk. Zij zijn erin geslaagd om een voertuig te ontwikkelen dat uniek is en specifiek voldoet aan de noden van Delhaize. De komende periode zullen elke week ongeveer 150 klanten hun boodschappen op deze duurzame manier ontvangen. 

Proefproject zorgt voor groene Kerst 

Met het proefproject wil Delhaize nagaan of dit type voertuig geschikt is voor haar thuisleveringen in Brussel en andere grote steden. “Als de test tijdens de drukste periode van het jaar positieve resultaten oplevert, weten we dat we dit systeem ook op andere plaatsen en momenten kunnen uitrollen”, vertelt Rodolphe Hazard, E-commerce Home Delivery Manager bij Delhaize. De Delhaize Delivery klanten zullen nooit eerder zo’n groene kerstboodschappen gedaan hebben want de elektrische bestelwagen waarmee geleverd wordt stoot maar liefst 3 keer minder CO2 uit dan de gewone dieselvans waar de leveringen vandaag mee gebeuren. Daar bovenop is het bestelwagentje uitgerust met een passief koelsysteem dat bestaat uit isomo frigoboxen en koelplaten, wat ook een belangrijke impact heeft op de duurzaamheid van het voertuig. 

Enerzijds wil Delhaize de uitstoot van CO2 actief verlagen en anderzijds wil het zich voorbereiden op een vernieuwde regelgeving rond de ban van fossiele wagens in Brussel en andere steden. “Door vandaag al grondig uit te testen op welke alternatieve en vooral duurzame manieren we boodschappen van klanten op hun dorpel kunnen bezorgen, maken we ons klaar voor de toekomst. Van zodra de regelgeving in voege is en er geen andere dan elektrische voertuigen meer toegelaten zijn, willen we gebruik kunnen maken van een performante leveringsflow en willen we continuïteit kunnen garanderen voor onze Delhaize Delivery service”. 

Groene ambities 

Delhaize doet er alles aan om de impact van haar activiteiten op onze planeet zo klein mogelijk te houden en wil de CO2 uitstoot afkomstig van haar eigen activiteiten tegen 2030 verminderen met 50%. Om deze ambitieuze doelstelling te kunnen bereiken zijn serieuze inspanningen nodig en één daarvan is het vergroenen van de manier waarop online bestelde boodschappen bij klanten thuis geleverd worden, de zogenaamde ‘green last mile’. Delhaize ondertekende de Green Deal emissiearme Stadslogistiek van Brussels Hoofdstedelijk Gewest en krijg steun als laureaat van BeCircular Be Brussels in het kader van de shifting Economy.