Iedere donderdag nieuwe promoties
Jouw boodschappen, altijd en overal
Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart
Delhaize viert vijf jaar artisanale Averbode producten in haarassortiment
Terug
Beter eten

Delhaize viert vijf jaar artisanale Averbode producten in haarassortiment

Brussel, 13 maart 2019 - Bij Delhaize verkopen we exclusief de lekkere artisanale producten van Averbode (peperkoek, bier, abdijkaas en artisanaal brood). Deze producten van Averbode liggen reeds vijf jaar in de rekken van de supermarktketen Delhaize. Sinds de lancering is het assortiment uitgebreid van drie naar elf artisanale producten. Delhaize is enthousiast over haar samenwerking met de Abdij van Averbode en kijkt vol verlangen naar wat deze samenwerking in de toekomst nog zal brengen.

De abdijgemeenschap van Averbode kent een lange traditie van duurzame productie van voedsel en drank en koestert waarden als authenticiteit en harmonie. Zo herbergde de Abdij van Averbode gedurende eeuwen een bakkerij, kaasmakerij en brouwerij. Tot op vandaag levert zij met haar melkveehoeve een bijdrage aan verantwoorde landbouw. De opbrengsten van haar kwaliteitsvolle producten, besteedt de abdij aan caritatieve projecten, educatieve publicaties met een sociale meerwaarde en erfgoedprojecten te Averbode.

Lokaal geteeld en gemalen

Brood was en is nog steeds een essentieel onderdeel van het dagelijkse voedingspatroon van de abdijgemeenschap. Respect voor authenticiteit, traditie en de natuur zijn de kernelementen in het hele ontwikkelingsproces van dit smaakvolle brood. De drie graansoorten – tarwe, haver en rogge – subtiel aangevuld met zuurdesem en natuurlijke gist, geven het brood een bijzonder rijke en volle smaak. De granen worden geteeld door enkele Luxemburgse landbouwfamilies en gemalen in de molen van de familie Müller. Het gebruik van veel water zorgt dan weer voor een stevig, maar tegelijk luchtig kruim.

Het grote geheim echter van dit bijzonder smaakvolle brood is … tijd. Na het kneden en voorrijzen wordt het deeg met de hand gevormd en volgens de traditie in een mandje gelegd. Het krijgt dan alle tijd om verder te rijzen en rusten zodat de natuurlijke en rijke smaken zich ten volle kunnen ontwikkelen. Pas dan gaat het brood de oven in, waar het op een gloeiende vulkanische steen wordt gebakken, wat zorgt voor een heerlijk knapperige korst. Alle stappen – van akker tot bakker- zijn lokaal verankerd. Het resultaat is een authentiek brood, vervaardigd met passie en respect voor het pure.

Story image

Er zijn twee formaten beschikbaar van het Averbodebrood: een brood van 600g en een familieformaat van 1,2kg. Tijdens de feestdagen wordt er ook een notenbrood en rozijnenbrood voorzien dat perfect samengaat met een kaasplank.

Sociaal en ecologisch bier

Het ‘nieuwe’ Averbode Abdijbier is alvast een eerbetoon aan en een herwaardering van de geschiedenis, want van de 14de tot begin 20ste eeuw waren er al brouwactiviteiten in de Abdij en waren er ook verschillende brouwsels (Camerbier en Cleynbier). Abdij Averbode is een goudgeel multigranen bier – gerstemout, haver, spelt – van 7,5%, dat dry hopping ondergaat, een techniek waarbij extra hop in koude lagering toegevoegd wordt, waardoor het bloemige karakter wordt benadrukt. Dit “erkend Belgisch Abdijbier” krijgt ook nog een nagisting op fles. Het resultaat is een bier dat bloemig geurt en een zweem van zoetigheid en fijne hoparoma’s heeft, met een frisse, volle en bittere afdronk.

Het Averbode bier is verkrijgbaar in twee formaten: 33 cl & 75 cl Averbode Blond. Van de 33 cl-versie worden er jaarlijks 215.000 flesjes verkocht. Van de 75 cl-flesjes worden er jaarlijks 32.000 verkocht. Het bier past perfect bij het Averbode brood en kaas, daarnaast is het ook zeer lekker bij rood vlees.

Artisanale en 100% natuurlijke peperkoek

Story image

Wist je dat de peperkoek al van oudsher een vaste waarde is in kloosterrefters? Peperkoek heeft alle kwaliteiten in huis om ‘één met het moment’, de filosofie van Abdij Averbode, waar te maken. De peperkoek van Averbode kan dan ook heel wat momenten van de dag verrijken: als ontbijt, als tussendoortje of als dessert. Daarnaast is peperkoek ook bijzonder veelzijdig: het is niet alleen een verantwoorde verwennerij, maar geeft ook energie. Hun peperkoek is bovendien een 100% natuurlijk product dat geproduceerd wordt met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Na het mengen van de basisingrediënten laten we het deeg meer dan een week rusten om een optimale smaak en textuur te krijgen. Daarna worden de walnoten, kruiden, … toegevoegd en wordt het deeg in speciale bakvormen gelegd. Hierna wordt de artisanale Abdij Averbode peperkoek langzaam gebakken en gesneden terwijl hij nog warm is, wat ook mee zorgt voor zijn typische vorm en smaak.

Nauwgezet gerijpt en gewassen kaas

Abdijkazen maken deel uit van het Belgische culinaire erfgoed, waarbij traditie en authenticiteit voorop staan. Deze waarden, die sterk ingebed zijn in de abdijgemeenschap van Averbode, vormen ook de rode draad binnen het hele ontwikkelingsproces van Averbode abdijkaas. Abdij Averbode kaas is een half harde, smeuïge speciaalkaas met een pittige, volle smaak en een gul karakter. De halfharde kaasbolletjes rijpen zo’n viertal weken, de balken een zestal weken. De kazen worden twee à drie keer per week gewassen met een geheime mengeling die aan de basis ligt van de unieke kaassmaak. De kazen van Averbode zijn te verkrijgen bij Delhaize in vier formaten: kaasblokjes voor bij het aperitief, sneetjes voor op de boterham en de blokken Averbode Caractere en Portie.

Delhaize Le Lion / De Leeuw

In januari 2020 telt het netwerk van Delhaize Le Lion/De Leeuw maar liefst 800 winkels. Met de verschillende winkelformules (supermarkten Delhaize, AD Delhaize, Proxy Delhaize, Shop& Go en Fresh Atelier) in België en Luxemburg kan er een unieke winkelervaring en een hoogstaande dienstverlening worden aangeboden. Klanten kunnen ook online winkelen via www.delhaize.be en hun producten afhalen bij de ophaalpunten of thuis laten bezorgen. Delhaize biedt een uitgebreid assortiment van meer dan 20.000 kwaliteitsproducten aan. Dankzij zijn 8 huismerken (365, Delhaize, Taste of Inspirations, Delhaize Bio, Delhaize Extra, Delhaize Eco, Delhaize No Gluten & Delhaize Veggie) kan Delhaize aan alle noden van de klanten voldoen. Delhaize, dat in 2019 een omzet behaalde van meer dan 5 miljard euro en een marktaandeel van 24,1%* had in België, telt meer dan 32.000 medewerkers. Delhaize Le Lion / De Leeuw maakt deel uit van Ahold Delhaize, een internationale distributiegroep die actief is in 11 landen met ongeveer 372.000 werknemers. Het netwerk van Ahold Delhaize telt bijna 6 700 winkels, waar wekelijks bijna 50 miljoen klanten hun boodschappen doen. *Bron AC Nielsen 

Als eerste de laatste info, dagelijks nieuwe ideeën, recepten en video’s? Ga naar www.delhaize.be of volg Delhaize op Facebook, YouTube, Pinterest of Instagram.

Contact

Roel Dekelver
Roel Dekelver Director Communications & Stakeholder Management